Stevenskerk, 1450


Kerk * St. Stevenskerkhof 64 * 6511 VZ Nijmegen


De kerkgeschiedenis in vogelvlucht

Met de bouw van de kerk werd omstreeks het midden van de 13e eeuw begonnen. In 1273 werd de kerk gewijd door Albertus Magnus, de wijbisschop van Keulen. Van deze romaans-gotische kerk resteren de onderbouw van de toren en de meest westelijke traveeën van het schip.

Grootscheepse nieuwbouw vond plaats in de loop van de 15e eeuw, onder meer het koor en de straalkapellen. In de 16e eeuw bouwde men aan het transept en een klein deel van het schip. Na circa 1560 stokte de bouw, waardoor de kerk onvoltooid bleef. De toren kreeg in de 15e eeuw een nieuwe klokkenverdieping.

Bij het bombardement op 22 februari 1944 stortte de toren voor een belangrijk deel in. Daarbij werd het zuid-westelijke deel van de kerk zeer zwaar beschadigd. De kerk liep ook grote schade op in de periode dat Nijmegen frontstad was. Na de Tweede Wereldoorlog is de kerk grondig gerestaureerd en werd in 1969 feestelijk heropend in bijzijn van z.k.h. Prins Claus.

De inventaris van de kerk - te weten kansel, grafmonument voor Catharina van Bourbon, doophek, herenbanken, kaarsenkronen, orgels en een aantal fresco's - zijn uit de 16e, 17e en 18e eeuw.

Heden ten dage noemt de Stevenskerk zich 'Inspirerend trefpunt voor kunst, cultuur en bezinning'. De majestueuze kerk, gelegen in het hart van de stad Nijmegen, is een prachtig historisch monument met vele mogelijkheden. Er worden concerten, tentoonstellingen en tal van andere evenementen georganiseerd. De kerk kan ook gehuurd worden voor symposia, feestelijke gelegenheden als trouwerijen en promoties en is tevens te benutten als gelegenheid voor afscheidsdiensten en -bijeenkomsten. Naast de kerkdiensten, concerten en exposities wordt de kerk veelvuldig gebruikt als trouw- en feestlocatie. Ook voor kerkelijke uitvaartdiensten en afscheids- of herdenkingsbijeenkomsten is de kerk zeer gewild.

De capaciteit van de Grote Kerk is maximaal 1000 personen. Voor kleinere gezelschappen is de mooie, intieme Zuiderkapel zeer geschikt. Deze biedt ruimte aan 100 personen.

Het monumentale Königorgel en de vele middeleeuwse kroonluchters met echte kaarsen creëren de ambiance voor een unieke en sfeervolle gelegenheid.
Overnachten
Trouwen
Vergaderen
Feest
Congres
Filmen
Fotograferen
Wonen
Werken

Soort monument: Rijksmonument Type monument: Kerk
Bouwjaar: 1450 Aantal personen: maximaal 1000
Staat: Perfecte staat Aantal slaapplaatsen:
Oppervlakte m2: Aantal werkplekken:
Ligging Stedelijk Aantal parkeerplaatsen
multimedia aanwezig  
live muziek toegestaan  
eigen catering toegestaan  
centrale receptie  
stroom  
locatie heeft catering  
wifi  
tv  
ja-woord geven bij trouwen  
nachtvergunning  
krachtstroom  
kindvriendelijk  
keuken  
rolstoelvriendelijk  


Kerk, 1450
Rijksmonument
Prijs op aanvraag
Overnachten * Trouwen * Vergaderen * Feest * Congres * Filmen * Fotograferen * Wonen * Werken
Telefoon: 024-3604710
Meer over deze locatie:
  • twitter
  • facebook
  • website