Sector 3, 1400


Woonhuis * Twijnstraat 9 * 3511 ZG Utrecht


Belangrijk middeleeuws huis bestaande uit een voor- en een achterhuis. Het voorhuis heeft drie lagen met kap en een kelder, het achterhuis bestaat uit twee bouwlagen, een kelder en een kap.

Het achterhuis heeft nog volledig de middeleeuwse opzet. De gevel is in de 18e eeuw echter ontdaan van de top en aangevuld tot lijstgevel, waarbij ook de kap enigszins verbouwd werd. Onder de lijst bevinden zich de restanten van een terra cotta hoofd met guirlandes. Bij genoemde verbouwing werden op de zolder drie 'werkelijke' vensters aangebracht. Slechts het middelste hiervan is waarschijnlijk origineel. Op de eerste verdieping is in de 19e eeuw een fraai balkon aangebracht, waarbij twee kozijnen iets zijn gewijzigd. De gevel van de kelder (doordat de werf veel lager ligt dan de straat lijkt de kelder een beganegrond) is in de 19e eeuw gedeeltelijk vernieuwd. De enkelvoudige balklaag op de beganegrond bestaat uit zware eiken balken. De 18e eeuwse bebouwing achter Twijnstraat 11 en 13 is voor een klein deel voor de achtergevel langs gebouwd.

Het ondiepe voorhuis is waarschijnlijk in de 17e eeuw met een verdieping verhoogd, waarbij ook de gehele gevel is vernieuwd. In de 19e eeuw is de gevel van een nieuwe onderpui en vensters voorzien. Ook de kap is in de 19e eeuw nog gewijzigd.

Ook de volledig middeleeuwse kelder bestaat uit twee delen. De voorkelder heeft in het midden een gordelboog met ernaast twee tongewelven. In de rechter zijmuur bevindt zich een rij van vier kaarsnissen. De achterkelder is in een keer overkluisd met een tongewelf. In beide kelders zijn nog plaatsen voor een trap te herkennen. Tegenwoordig zijn de kelders slechts buitenom bereikbaar.

Dit gebouw is bouwhistorisch en historisch zeer belangrijk als, voor een groot deel middeleeuws, onderdeel van de bebouwing aan zowel de straat als aan de werf van de Oudegracht. Hierbij spelen het middeleeuwse achterhuis (vooral de gevel), de unieke kelders, het voor een deel 17e eeuwse voorhuis met gevel maar ook het fraaie 19e eeuwse balkon aan de achterzijde een belangrijke rol.
Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
Overnachten
Trouwen
Vergaderen
Feest
Congres
Filmen
Fotograferen
Wonen
Werken

Soort monument: Rijksmonument Type monument: Woonhuis
Bouwjaar: 1400 Aantal personen: maximaal 45
Staat: Perfecte staat Aantal slaapplaatsen:
Oppervlakte m2: Aantal werkplekken:
Ligging Stedelijk Aantal parkeerplaatsen
multimedia aanwezig  
live muziek toegestaan  
eigen catering toegestaan  
centrale receptie  
stroom  
locatie heeft catering  
wifi  
tv  
ja-woord geven bij trouwen  
nachtvergunning  
krachtstroom  
kindvriendelijk  
keuken  
rolstoelvriendelijk  


Woonhuis, 1400
Rijksmonument
Prijs op aanvraag
Overnachten * Trouwen * Vergaderen * Feest * Congres * Filmen * Fotograferen * Wonen * Werken
Telefoon: 0302311570
Meer over deze locatie:
  • facebook
  • website