Kasteel Nemerlaer, 1303


Kasteel * Kasteellaan 2 * 5076 RE Haaren


Het souterrain van kasteel Nemerlaer is beschikbaar voor stijlvolle verhuur op lange termijn. Gedacht wordt bijvoorbeeld aan een wijnproeflokaal, vergaderruimte, museum, atelier of iets dergelijks.

Het souterrain bestaat uit een sfeervolle ingang, met aan weerszijden wijnnissen, twee grotere ruimten waarvan een met een goed brandende grote open haard; verder een gewelvenruimte met bar en aangrenzend een kleine keuken. Er zijn twee toiletten.

Kandidaten krijgen na serieuze aanmelding een uitnodiging voor een
gesprek met de Stichting Kasteel Nemerlaer.

Kasteel Nemerlaer, dat voor het eerst in 1303 in de archieven wordt vermeld, is gelegen op een uitgestrekt landgoed, waarvan de kasteellanen uitkomen op een weg van Oisterwijk naar Boxtel. Het kasteel stond aanvankelijk bekend onder de naam Amerlaer, genoemd naar het riviertje de Amer (later Nemer) en Laer, een open plek in het bos. Er is eerder verondersteld, dat op deze plaats een jachtslot van de hertogen van Brabant zou hebben gestaan.

Het kasteel was oorspronkelijk een middeleeuwse versterkte burcht, die in de 18de eeuw werd omgebouwd tot een omgracht landhuis. Rondom de Nemerlaer lag aanvankelijk een dubbele gracht. Het kasteel was bereikbaar via een stenen poort in de voorburcht en een houten ophaalbrug op jukken. Het huis heeft nog bouwelementen uit de 14de en 15de eeuw. Het oudste gedeelte bevindt zich in het souterrain, waarvan een deel voorzien is van een gewelf. In een van de ruimten zijn nog een geheim gemak, lichtnisjes en een schietsleuf in de dikke buitenmuren te vinden.

De Nemerlaer werd in 1718 gerestaureerd en gedeeltelijk verbouwd. Hieraan herinnert nog een gedenksteen aan het bordes. In 1880 volgde een nieuwe verbouwing van het kasteel met een uitbreiding aan de achterzijde met serres en een middenpaviljoen. De rest van het gebouw werd van een beklamping voorzien. In diverse vertrekken bevinden zich nog de 18de en 19de eeuwse schouwen.
Overnachten
Trouwen
Vergaderen
Feest
Congres
Filmen
Fotograferen
Wonen
Werken

Soort monument: Rijksmonument Type monument: Kasteel
Bouwjaar: 1303 Aantal personen:
Staat: Perfecte staat Aantal slaapplaatsen:
Oppervlakte m2: Aantal werkplekken:
Ligging In het bos Aantal parkeerplaatsen
multimedia aanwezig  
live muziek toegestaan  
eigen catering toegestaan  
centrale receptie  
stroom  
locatie heeft catering  
wifi  
tv  
ja-woord geven bij trouwen  
nachtvergunning  
krachtstroom  
kindvriendelijk  
keuken  
rolstoelvriendelijk  


Kasteel, 1303
Rijksmonument
Prijs op aanvraag
Overnachten * Trouwen * Vergaderen * Feest * Congres * Filmen * Fotograferen * Wonen * Werken
Telefoon: 06-53739376
Meer over deze locatie:
  • facebook
  • website